Ser i wino – połączenie doskonałe

Aby wyprawić ucztę równą bogom, wcale nie trzeba zastawiać suto stołu. Wystarczy pokrojony na kawałeczki ser i wino. Jak znaleźć idealną parę do francuskich serów pleśniowych? Jakie wino najlepiej pasuje do camemberta? Dowiecie się z naszego praktycznego przewodnika.

 

Dlaczego ser i wino to połączenie idealne?

  • ser może wzmocnić cechy wina (i odwrotnie), np. brie z orzechami i Bordeaux sprawia, że wino smakuje bardziej wytrawnie,

  • ser może osłabić charakter wina, np. cabernet sauvignon smakuje lżej i mniej garbnikowo, gdy towarzyszą mu sery zawierające dużo białka i tłuszczu,

  • ser i wino łączą się ze sobą idealnie, dając w rezultacie jeszcze lepszy smak niż pojedyncze składniki, np. czerwony Zinfandel ma aromat malin, stąd nadaje posmak tych owoców serowi.

 

Lokalność pomaga łączyć w pary

Szukając łatwej zasady łączenia wina i sera, warto zdać się na lokalność. Francuskie wino będzie świetnie komponować się z francuskim serem, hiszpańskie  z hiszpańskim, etc. Ta zasada nie zna wielu wyjątków. Wina i sery powstające w tym samym regionie idealnie się uzupełniają, ze względu na warunki tam panujące. Klimat, rodzaj gleby, na jakiej zasadzono winogrona, będące głównym składnikiem wina, łączy się z miejscem wypasania krów, kóz i owiec. Lokalne tradycje uprawy i produkcji wina oraz serów mają znaczący wpływ na smak otrzymanych produktów. Dobrym przykładem jest Sauvignon Blanc i kozi ser z doliny Loary.

 

Intensywność połączenia

Przy wyborze produktów możemy kierować się intensywnością sera i wina. Mocne, wyraziste sery pasują do ciężkich, czerwonych win. Jakie wino do sera brie? Ten delikatny pleśniowy ser najlepiej łączy się z pinot noir.

Miękkie sery – szampan i wino musujące

To połączenie zawsze świetnie się sprawdzi. Ze względu na wysoką kwasowość i nasycenie dwutlenkiem węgla wina musujące sprawiają, że camembert odczuwany jest w smaku jako bardziej kremowy. A jego delikatna orzechowa nuta staje się bardziej wyrazista. Sery z niebieską pleśnią wyjątkowo dobrze łączą się ze słodkimi winami, jak porto czy moscato. Słodycz wina równoważy ich wyrazistość, dając niezwykłe połączenie.

 

Połączenia wina i sera, które zawsze dają świetny efekt

Duży wybór serów pleśniowych sprawia, że każdy smakosz znajdzie smak odpowiedni dla siebie.

  • Sery z porostem białej pleśni (Brie, Camembert, La Brique) mają smak, który doskonale będzie komponować się z winami różowymi i białymi, czyli lżejszym aromatem. Sprawdzą się wina białe i różowe, np. chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, pinot blanc, chenin blanc,

  • Sery kozie – Brique de Chevre, Chevre St Maure, Petits Chevres Doux) – polecamy wina białe, np. sancerre, pouilly-fume, sauternes, pinot gris.

  • Sery półtwarde, twarde (Maasdam, Madrigal, Corregio) – wina czerwone, np. merlot, chianti, Bordeaux, pinot noir

  • Sery z przerostem niebieskiej pleśni (Bleu d’Auvergne, Roquefort) – wina słodkie (białe lub czerwone) oraz musujące - sauterne, zinfadel, riesling, porto.

Warto pamiętać o tym, że zarówno wino, jak i sery powinny mieć odpowiednią temperaturę. Sery pleśniowe smakują najlepiej, kiedy są podawane w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je z lodówki godzinę przed podaniem, co zapewni im uwolnienie aromatów i odpowiednią konsystencję.

Białe, różowe i musujące wina powinny być schłodzone, wina czerwone lubią temperatury pokojowe, dlatego nie musisz ich trzymać w lodówce. Niektóre z nich uwalniają jednak swój bukiet po lekkim schłodzeniu, np. w piwnicy.

 

Powrót do listy