






Serowy raj
Francja, ojczyzna serów, które warto poznać
Na pytanie, z czym kojarzy się nam Francja, pewnie wielu odpowie, że między innymi z wieżą Eiffla czy urokliwymi kawiarenkami. Francja to także królestwo najsmaczniejszych serów. Niektóre źródła podają, że jest ona producentem 300, a nawet 700 gatunków sera. Z całą pewnością wynika to z długiej tradycji serowarskiej. Francuzi słyną z kilku znanych na całym świecie serowych przysmaków, takich jak Camembert czy Brie, a także z kuchni, której królewskim składnikiem jest właśnie ser.

Krótka historia sera
Czy wiedzieliście, że najstarsze, archeologicznie potwierdzone ślady produkcji sera znaleziono w Polsce? Na terenie Kujaw odnaleziono części naczyń ceramicznych pochodzące z połowy VI tysiąclecia p.n.e., które zawierały ślady sera.
Pierwsze średniowieczne receptury w Europie tworzyli średniowieczni mnisi, którzy stale doskonalili recepturę, korzystając ze starożytnych pism i wymieniając się wiedzą. Klasztory często zajmowały się hodowlą zwierząt, co zapewniało im stały dostęp do mleka. Z tego okresu pochodzą: gruyeré, grana padano, limburger, maroilles.
W XIX wieku produkcja serów została zrewolucjonizowana za sprawą Ludwika Pasteura i pasteryzacji mleka. W tym czasie powstały wielkie zakłady mleczarskie, które ruszyły z produkcją wielu rodzajów sera. Dzięki temu przysmak ten zagościł w drobnomieszczańskich i robotniczych domach.

Specjały – nazwy serów francuskich
Smak i aromat sera zależy od rodzaju mleka. Mleko krowie latem, gdy bydło wypasane jest na pastwiskach (zimą karmione jest sianem), zawiera więcej różnych mikro i makroskładników. Mleko owcze jest bardziej tłuste i ma więcej białka, kozie sery są za to lżejsze. Sery możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka, z jakiego zostały wytworzone.
-
Sery z mleka krowiego: Camembert, Brie, Munster, Coulommiers, Bleu de Bresse, Bleu d’Auvergne
-
Sery Owcze: Roquefrot, Berger Bleu, La Marotte
-
Sery Kozie: Chévre Chabis, Boucheron, Crottin de Chavignol, Banon

Polskie tradycje
Lokalnie możemy poszczycić się oscypkiem, podhalańską bryndzą oraz serem korycińskim. Wszystkie one zostały wpisane na listę UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe.