Serowy raj

Francja, ojczyzna serów, które warto poznać

Na pytanie, z czym kojarzy się nam Francja, pewnie wielu odpowie, że między innymi z wieżą Eiffla czy urokliwymi kawiarenkami. Francja to także królestwo najsmaczniejszych serów. Niektóre źródła podają, że jest ona producentem 300, a nawet 700 gatunków sera. Z całą pewnością wynika to z długiej tradycji serowarskiej. Francuzi słyną z kilku znanych na całym świecie serowych przysmaków, takich jak Camembert czy Brie, a także z kuchni, której królewskim składnikiem jest właśnie ser.

 

Krótka historia sera

Czy wiedzieliście, że najstarsze, archeologicznie potwierdzone ślady produkcji sera znaleziono w Polsce? Na terenie Kujaw odnaleziono części naczyń ceramicznych pochodzące z połowy VI tysiąclecia p.n.e., które zawierały ślady sera.

Pierwsze średniowieczne receptury w Europie tworzyli średniowieczni mnisi, którzy stale doskonalili recepturę, korzystając ze starożytnych pism i wymieniając się wiedzą. Klasztory często zajmowały się hodowlą zwierząt, co zapewniało im stały dostęp do mleka. Z tego okresu pochodzą: gruyeré, grana padano, limburger, maroilles.

W XIX wieku produkcja serów została zrewolucjonizowana za sprawą Ludwika Pasteura i pasteryzacji mleka. W tym czasie powstały wielkie zakłady mleczarskie, które ruszyły z produkcją wielu rodzajów sera. Dzięki temu przysmak ten zagościł w drobnomieszczańskich i robotniczych domach.

 

Specjały – nazwy serów francuskich

Smak i aromat sera zależy od rodzaju mleka. Mleko krowie latem, gdy bydło wypasane jest na pastwiskach (zimą karmione jest sianem), zawiera więcej różnych mikro i makroskładników. Mleko owcze jest bardziej tłuste i ma więcej białka, kozie sery są za to lżejsze. Sery możemy podzielić ze względu na rodzaj mleka, z jakiego zostały wytworzone.

  • Sery z mleka krowiego: Camembert, Brie, Munster, Coulommiers, Bleu de Bresse, Bleu d’Auvergne

  • Sery Owcze: Roquefrot, Berger Bleu, La Marotte

  • Sery Kozie: Chévre Chabis, Boucheron, Crottin de Chavignol, Banon

 

 

Polskie tradycje

Lokalnie możemy poszczycić się oscypkiem, podhalańską bryndzą oraz serem korycińskim. Wszystkie one zostały wpisane na listę UNESCO jako niematerialne dziedzictwo kulturowe.

 

 

 

 

Powrót do listy