Sery pleśniowe – nie od święta!

Smak serów z każdym rokiem podbija coraz więcej stołów. Dziś goszczą na półkach prawie każdego sklepu, a tym samym i w naszych domach. Najczęściej pojawiają się jako sery pleśniowe na desce podczas towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi lub drugą połówką. Często są już nie tylko dodatkiem, ale daniem głównym podczas rodzinnego obiadu, jak np. camembert w panierce lub zdrowa przekąska w pracy jak camembert z żurawiną.

 

Jak podawać sery pleśniowe?

Możemy podać je w całości na desce, wydzielając z nich porcję „na raz”. Całość artystycznie układamy wraz z dodatkami, np. orzechami, migdałami lub miodem na desce. Jeśli lubimy sery o mniej wyraźnym aromacie wybierzmy kremowy Camembert oraz Brie. Ich delikatność podkreślą odpowiednio dobrane wina. Do serów pleśniowych o lżejszym aromacie dobieramy najczęściej lekkie białe wina. Dużym zaskoczeniem dla niektórych może być połączenie sera i piwa. Możemy delektować się smakiem brie i camemberta w towarzystwie takich chmielnych gatunków jak: Witbier, Blond Ale, Pilsner czy Cydr.

 

 

Gorzkość piwa bardzo dobrze „podkręca” smak serów z przyrostem pleśni. Mocniejsze i bardziej aromatyczne piwa: Porter, Barleywine, Imperial Stout nadają się do gatunków z przerostem niebieskiej pleśni – Roquefort, Bleu-d’Auvergne. Do każdego z serów pleśniowych będzie pasował lager i piwo pszeniczne.

 

 

 

Doskonale do wina będzie pasować zestaw Brie Naturalny i Camembert Naturalny, a także La Brique z: kaparami, świeżymi brzoskwiniami, owocami jagodowymi (truskawki, porzeczki, jeżyny) oraz jabłkami.

Ser nie musi być podany w kawałkach, obecnie dostępne są różne warianty tego produktu. Świetnym rozwiązaniem jest Camembert do smarowania, który może być bazą do minikanapeczek zrobionych z krakersów. Możemy ozdobić je papryką, koperkiem, pomidorem, czy choćby pietruszką.

 

Schłodzone wino i sery

Bardzo dobre połączenie dla serów stanowią różne smaki konfitur. Najpopularniejsze połączenie: camembert z żurawiną. Warto sięgnąć po ciekawe i inne smaki. Więc jeśli szukacie niecodziennych smaków, możecie także spróbować połączyć kremowy Camembert z konfiturą z czerwonej cebuli. Bardzo dobrym dodatkiem do zestawu serów jest borówka czy konfitura z rabarbaru. Dla smakoszy słodkości śmiało polecamy gęsty sos z pomarańczy, chutney albo konfiturę z fig. W polskiej kuchni niedoceniane są sałatki z camembertem, czy innym serem pleśniowym. Idealnie sprawdzają się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Szczególnie, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Swobodnie możemy połączyć Roquefort, Bleu-d’Auvergne ze szparagami, gruszką, winogronem. Smak tych serów zostanie wzmocniony poprzez orzechy włoskie lub laskowe.

 

Sery pleśniowe na ciepło

Camembert na obiad? Czemu nie. Camembert w panierce lub camembert zapiekany w piekarniku to dobra alternatywa na ciepłe danie podczas imprezy, podobnie jak brie z grilla. Dla lubiących nowości proponujemy spróbować przepisu na brie quiche lub camembert quiche. Podobne do tarty ciasto można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bohaterem dania z pewnością może być również Roquefort, Bleu-d’Auvergne. Sery te pod wpływem ciepła bardzo dobrze się topią, nadając potrawom wyjątkowy smak i zapach. Sprawdzą się w zapiekankach, risotto czy będąc głównym składnikiem serowego sosu do makaronu.

 

 

Powrót do listy