Twarogi: sery nie tylko na codzienne okazje!

 

Białko stanowi ważny element naszej diety. Jest niezbędnym elementem, który pomaga nam miedzy innymi, w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Białko znajduje się w produktach spożywczych, po które sięgajmy na co dzień. Jednym z nich jest lubiany przez nas twaróg. Warto zatem dowiedzieć się więcej na jego temat, żeby móc wybrać twaróg dobrej jakości i z powodzeniem przygotować zdrowe śniadanie. Jakie są rodzaje twarogu i do czego każdy z nich nadaje się najlepiej?

 

Rodzaje serów twarogowych

Można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje serów twarogowych: kwasowe i podpuszczkowe.

  • Sery twarogowe kwasowe są tworzone z ukwaszonego mleka, są naturalne i nadają się do spożycia właściwie od razu. Przeważnie mają postać białego sera w formie kostki czy stożka zapakowanego w folię albo pergamin.
  • Sery podpuszczkowe powstają nie tylko dzięki kwasowi, ale i podpuszczce. Efektem jest serek ziarnisty i serki twarogowe stanowiące zmieloną wersję twarogu z dodatkiem śmietanki. Ich kremowa konsystencja jest wzbogacana przyprawami, a specjalny proces pakowania i termizacji zapewnia im długą przydatność do spożycia.

 

Twaróg półtłusty, chudy i tłusty

Poszczególne rodzaje twarogów różnią się też zawartością tłuszczu. Stanowią źródło białka i innych składników odżywczych, a ich wersje o wyższej zawartości tłuszczu tzw. twarogi tłuste najlepiej nadają się do deserów.

Twaróg półtłusty z kolei można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie połączy się z owocami i cynamonem albo sprawdzi jako masa do naleśników. Wykorzystuje się go również do ciast i nadziewania drożdżówek. Świetnie łączy się ze szpinakiem i świeżym ogórkiem.

 

 

Twaróg chudy natomiast jest doskonałą propozycją dla osób dbających o linię oraz poziom cholesterolu. Co ciekawe, stanowi on przykład produktu o ujemnych kaloriach. Oznacza to, że dostarcza mniej kalorii, niż organizm zużyje, by go spalić. Lekki twaróg pysznie smakuje z aromatycznymi dodatkami takimi jak szczypiorek lub dojrzałe pomidory.

 

 

Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie możemy sięgnąć po świeży Twaróg Delikatny z Pomidorami lub z chrupiącą rzodkiewką albo wersję, która doskonale pasuje do naleśników: Twaróg Delikatny Naturalny na słono i słodko.

 

Zobacz nasze przepisy na śniadania z twarogiem:

Śniadanie z musli

Naleśniki  z twarogiem

 

 

 

Powrót do listy