Roquefort 100 g

Roquefort wytwarzany jest z mleka owczego. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi i aromatowi jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej cenionych serów wśród smakoszy. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka, gdzie produkuje się go według oryginalnej receptury. Jego kremowo-maślane wnętrze wypełnia niebieski porost pleśni. Idealnie nada się jako dodatek do wina.

Roquefort perfekcyjnie sprawdzi się na desce serów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sałatek oraz aromatycznych sosów. Sprawdź nasze przepisy!

Ciekawostka

Aby wyprodukować 0,5 kg sera, potrzeba 4,5 kg mleka. Przy tym założeniu, przeciętna krowa potrafi wyprodukować ponad 2000 kg sera w ciągu roku (jeżeli jej mleko będzie przeznaczone tylko do tego celu).


Przepisy

Kanapki z Twarogiem Delikatnym Szczypiorkowym i jajkiem
Wiosenne połączenia to sposób na mistrzowską kanapkę! Zacznij dzień z Twarogiem Delikatnym Szczypiorek! Zobacz
Sernik pomarańczowy na zimno
Prosty i niebanalny przepis na sernik na zimno. Wypróbuj przepis na ciasto bez pieczenia z Serka Waniliowego Président! Zobacz
Frytki marchewkowe z dipem twarożkowym
Frytki marchewkowe z dipem twarożkowym to wyśmienite rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają wyjątkowej FIT przekąski Zobacz
Bruschetta z Twarogiem Delikatnym z Ziołami
Przepis na bruschettę jest szybki, a efekt zdumiewający. Wypróbuj ten prosty sposób na szybką i zdrową przekąskę! Zobacz
Deska serów lekka
Deska serów to coś dla prawdziwych smakoszy! Bogactwo serów, bakalii i owoców - sprawdź naszą propozycję podania! Zobacz
Grzanki z karmelizowaną cebulką i Camembert Aromatique Président
Aromatyczna przystawka na ciepło, przygotowana w 20 minut? Musisz sprawdzić naszą wersję grzanek z Camembertem Aromatycznym! Zobacz

Pozostałe produkty

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.

ZOBACZ WSZYSTKIE PRODUKTY