Roquefort 100 g

Roquefort wytwarzany jest z mleka owczego. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi i aromatowi jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej cenionych serów wśród smakoszy. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka, gdzie produkuje się go według oryginalnej receptury. Jego kremowo-maślane wnętrze wypełnia niebieski porost pleśni. Idealnie nada się jako dodatek do wina.

Roquefort perfekcyjnie sprawdzi się na desce serów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sałatek oraz aromatycznych sosów. Sprawdź nasze przepisy!

Ciekawostka

Aby wyprodukować 0,5 kg sera, potrzeba 4,5 kg mleka. Przy tym założeniu, przeciętna krowa potrafi wyprodukować ponad 2000 kg sera w ciągu roku (jeżeli jej mleko będzie przeznaczone tylko do tego celu).


Przepisy

Grzanki z karmelizowaną cebulką i Camembert Aromatique Président
Aromatyczna przystawka na ciepło, przygotowana w 20 minut? Musisz sprawdzić naszą wersję grzanek z Camembertem Aromatycznym! Zobacz
Panierowany Camembert w trójkącikach
Zachwyć znajomych i podaj serowe kąski podczas kolacji! Sprawdź nasz przepis! Zobacz
Sernik pomarańczowy na zimno
Prosty i niebanalny przepis na sernik na zimno. Wypróbuj przepis na ciasto bez pieczenia z Serka Waniliowego Président! Zobacz
Gruszki zapiekane z serem Président Roquefort
Pyszny Président Roquefort w towarzystwie dojrzałych gruszek? Zobacz nasz przepis! Zobacz
Lekki sernik na zimno ze świeżymi owocami
Słodki, lekki i prosty sernik o wyjątkowym, śmietankowym smaku! Zachwyci każdego łasucha, tego jesteśmy pewni! Zobacz
Kanapki z pastą jajeczną z Twarogiem Delikatnym z ziołami
Lubisz pasty kanapkowe? To pokochasz nasz przepis na pastę jajeczną z Twarogiem Delikatnym. Z nią śniadanie nabiera smaku. Zobacz

Pozostałe produkty

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.

ZOBACZ WSZYSTKIE PRODUKTY