Roquefort 100 g

Roquefort wytwarzany jest z mleka owczego. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi i aromatowi jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej cenionych serów wśród smakoszy. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka, gdzie produkuje się go według oryginalnej receptury. Jego kremowo-maślane wnętrze wypełnia niebieski porost pleśni. Idealnie nada się jako dodatek do wina.

Roquefort perfekcyjnie sprawdzi się na desce serów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sałatek oraz aromatycznych sosów. Sprawdź nasze przepisy!

Ciekawostka

Aby wyprodukować 0,5 kg sera, potrzeba 4,5 kg mleka. Przy tym założeniu, przeciętna krowa potrafi wyprodukować ponad 2000 kg sera w ciągu roku (jeżeli jej mleko będzie przeznaczone tylko do tego celu).


Przepisy

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Zobacz nasz przepis na efektowne faszerowane jajka. Wyglądają pysznie? Koniecznie sprawdź! Zobacz
Camembert faszerowany bakaliami i orzechami
Bakalie, orzechy i camembert to niezwykle zgrane trio. Przekonaj się i sprawdź przepis! Zobacz
Kanapki z Twarogiem Delikatnym Szczypiorkowym i jajkiem
Wiosenne połączenia to sposób na mistrzowską kanapkę! Zacznij dzień z Twarogiem Delikatnym Szczypiorek! Zobacz
Kanapka klubowa z pastą z awokado
Szukasz inspiracji na piętrową kanapkę? Sprawdź przepis, który sprawdzi się na śniadanie czy też kolację. Zobacz
Sałatka z serem Bleu d'Auvergne, pieczonym kurczakiem i winogronami
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Nasze nieszablonowe połączenie smaków na pewno każdemu przypadkie do gustu. Sprawdź przepis! Zobacz
Crostini z Twarogiem Delikatnym i czerwonym pesto
Chrupiąca bagietka, kremowy Twaróg Delikatny Naturalny i aromatyczne, czerwone pesto - idealne połączenie Zobacz

Pozostałe produkty

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.

ZOBACZ WSZYSTKIE PRODUKTY