Roquefort 100 g

Roquefort wytwarzany jest z mleka owczego. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi i aromatowi jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej cenionych serów wśród smakoszy. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka, gdzie produkuje się go według oryginalnej receptury. Jego kremowo-maślane wnętrze wypełnia niebieski porost pleśni. Idealnie nada się jako dodatek do wina.

Roquefort perfekcyjnie sprawdzi się na desce serów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sałatek oraz aromatycznych sosów. Sprawdź nasze przepisy!

Ciekawostka

Aby wyprodukować 0,5 kg sera, potrzeba 4,5 kg mleka. Przy tym założeniu, przeciętna krowa potrafi wyprodukować ponad 2000 kg sera w ciągu roku (jeżeli jej mleko będzie przeznaczone tylko do tego celu).


Przepisy

Kanapki z miodem i Rondelé orzechowym
Kanapki nie muszą być nudne! Daj się zaskoczyć i wypróbuj nasz przepis na kromki z Président Rondelé, orzechami i miodem. Zobacz
Bułki twarogowe z Twarogiem Delikatnym Naturalnym
Bułki z dodatkiem twarogu - nie tylko jako dodatek, lecz także jako jeden ze składników ciasta! Sprawdź nasz przepis! Zobacz
Sernik cytrynowy z Twarogiem Sernikowym
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych nietypowym przepisem na sernik? Wypróbuj nasz cytrynowy. Sprawdź przepis Zobacz
Sernik Mango z Twarogu Sernikowego
Co powiesz na delikatny sernik z herbatnikowym spodem i pysznym musem z mango? Sprawdź przepis! Zobacz
Camembert w migdałach
Niebanalny pomysł na camemberta i wyśmienite zestawienie smaków, doskonałe dla Waszego podniebienia! Zobacz
Sernik jagodowy z Twarogu Sernikowego 8% Président
Letnia beztroska z jagodowym sernikiem. Sprawdź przepis na idealny wakacyjny deser Zobacz

Pozostałe produkty

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.

ZOBACZ WSZYSTKIE PRODUKTY