Roquefort 100 g

Roquefort wytwarzany jest z mleka owczego. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi i aromatowi jest jednym z najsłynniejszych i najbardziej cenionych serów wśród smakoszy. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka, gdzie produkuje się go według oryginalnej receptury. Jego kremowo-maślane wnętrze wypełnia niebieski porost pleśni. Idealnie nada się jako dodatek do wina.

Roquefort perfekcyjnie sprawdzi się na desce serów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sałatek oraz aromatycznych sosów. Sprawdź nasze przepisy!

Ciekawostka

Aby wyprodukować 0,5 kg sera, potrzeba 4,5 kg mleka. Przy tym założeniu, przeciętna krowa potrafi wyprodukować ponad 2000 kg sera w ciągu roku (jeżeli jej mleko będzie przeznaczone tylko do tego celu).


Przepisy

Sernik pomarańczowy na zimno
Prosty i niebanalny przepis na sernik na zimno. Wypróbuj przepis na ciasto bez pieczenia z Serka Waniliowego Président! Zobacz
Deska sera z Camembertem Naturalnym Président
Wieczór z przyjaciółmi? Do wina zawsze idealnie sprawdzi się deska z serem, Sprawdź jak podać Camembert. Zobacz
Mini serniczki na zimno
Na osłodę ostatnich gorących dni mamy pyszną propozycję - mini serniczki na zimno z owocami i Twarogiem sernikowym z Mascarpone Zobacz
Rogaliki z jabłkiem i Brie Président
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Pyszne rogaliki z jabłkiem i Brie Président - zapewnią Ci energi Zobacz
Sernik z malinowymi serduszkami
Ciasto przygotowane z miłością to więcej niż ciasto. Sprawdź przepis na puszysty i delikatny sernik z Twarogu Sernikowego! Zobacz
Sałatka z burakami, figami i Président Brique de Chèvre
Kto powiedział, że sałatka musi być nudna? Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z burakami, figami i Président Brique de Chèvre! Zobacz

Pozostałe produkty

Dobry smak niejedno ma imię. Przyjrzyj się uważniej każdemu z nich.

ZOBACZ WSZYSTKIE PRODUKTY