Krucha tarta z orzechowym Brie i żurawiną

Przepis

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, żółtko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, zakładając wystające brzegi. Nakłuj gęsto spód widelcem i piecz przez 10 minut w 180 stopniach C. Ciepłą tartę posmaruj konfiturą z żurawiny, obłóż serem i zapiecz przez kolejne 5 minut, aż brie się rozpuści.

Dodatkowe informacje o przepisie:
15 minut 2

Składniki

Brie Président Orzech
120 g masła
200 g mąki
1 żółtko
4 łyżki konfitury z żurawiny
Szczypta soli

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Sałatka z serem Bleu d'Auvergne, pieczonym kurczakiem i winogronami
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Nasze nieszablonowe połączenie smaków na pewno każdemu przypadkie do gustu. Sprawdź przepis! Zobacz
Zielone kanapki z Twarogiem Delikatnym Ziołowym
Awokado, ogórek, sałata? Brzmi jak pomysł na kanapkę idealną! Zerknij na naszą propozycję podania. Zobacz
Deska serów lekka
Deska serów to coś dla prawdziwych smakoszy! Bogactwo serów, bakalii i owoców - sprawdź naszą propozycję podania! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY