Krucha tarta z orzechowym Brie i żurawiną
Przepis
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, żółtko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, zakładając wystające brzegi. Nakłuj gęsto spód widelcem i piecz przez 10 minut w 180 stopniach C. Ciepłą tartę posmaruj konfiturą z żurawiny, obłóż serem i zapiecz przez kolejne 5 minut, aż brie się rozpuści.
Składniki
Brie Président Orzech | |
120 g masła | |
200 g mąki | |
1 żółtko | |
4 łyżki konfitury z żurawiny | |
Szczypta soli |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.