






Krucha tarta z orzechowym Brie i żurawiną
Przepis

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, żółtko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Kulę z ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, zakładając wystające brzegi. Nakłuj gęsto spód widelcem i piecz przez 10 minut w 180 stopniach C. Ciepłą tartę posmaruj konfiturą z żurawiny, obłóż serem i zapiecz przez kolejne 5 minut, aż brie się rozpuści.


Składniki
![]() | Brie Président Orzech |
![]() | 120 g masła |
![]() | 200 g mąki |
![]() | 1 żółtko |
![]() | 4 łyżki konfitury z żurawiny |
![]() | Szczypta soli |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






