Sałatka ze szparagami, batatami i serem camembert

Wyśmienita sałatka, w której połączyliśmy orzechowy smak camemberta, delikatność szparagów i głębie smaku batatów.

Przepis

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, łyżką oliwy i wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą na blaszce i piecz przez 20 minut (wymieszaj w połowie pieczenia). W międzyczasie umyj szparagi i odetnij twarde końcówki. Pokrój szparagi na kawałki wielkości kęsa, polej łyżką oliwy i oprósz solą. Wrzuć je do rozgrzanego piekarnika zaraz po wyjęciu batatów i piecz przez 8-10 minut, do miękkości. Upieczone warzywa wymieszaj z rukolą, dodaj camembert pokrojony w trójkąciki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.

 

Dodatkowe informacje o przepisie:
30MIN

Składniki

1 krążek sera camembert
2 średnie bataty
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
3 garście rukoli
sól i pieprz do smaku
Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki soli

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Pieczony Camembert z jabłkiem i orzechami karmelizowanymi w miodzie
Jesień za oknami i jesień na talerzu! Camembert pieczony z jabłkiem i orzechami poleca się na jesienne wieczory. Skusisz się? Zobacz
Śniadanie z Twarogiem Delikatnym z rzodkiewką Président
Kanapki to najprostsze i najszybsze śniadanie... Ale sprawdź jak można urozmaicić ten posiłek dzięki kilku prostym dodatkom. Zobacz
Sernik z ciepłymi malinami
Klasyczny sernik z pysznym, ciepłym sosem z malin... to brzmi jak słodka przyjemność, której trudno się oprzeć. Sprawdź przepis! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY