Sałatka ze szparagami, batatami i serem camembert
Wyśmienita sałatka, w której połączyliśmy orzechowy smak camemberta, delikatność szparagów i głębie smaku batatów.
Przepis
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, łyżką oliwy i wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą na blaszce i piecz przez 20 minut (wymieszaj w połowie pieczenia). W międzyczasie umyj szparagi i odetnij twarde końcówki. Pokrój szparagi na kawałki wielkości kęsa, polej łyżką oliwy i oprósz solą. Wrzuć je do rozgrzanego piekarnika zaraz po wyjęciu batatów i piecz przez 8-10 minut, do miękkości. Upieczone warzywa wymieszaj z rukolą, dodaj camembert pokrojony w trójkąciki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.
Składniki
1 krążek sera camembert | |
2 średnie bataty | |
1 pęczek szparagów | |
2 łyżki oliwy | |
3 garście rukoli | |
sól i pieprz do smaku | |
Sos: | |
2 łyżki oliwy | |
2 łyżki soku z cytryny | |
½ łyżeczki granulowanego czosnku | |
1 łyżeczka miodu | |
½ łyżeczki soli |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.