






Sałatka ze szparagami, batatami i serem camembert
Wyśmienita sałatka, w której połączyliśmy orzechowy smak camemberta, delikatność szparagów i głębie smaku batatów.
Przepis

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, łyżką oliwy i wymieszaj. Rozłóż pojedynczą warstwą na blaszce i piecz przez 20 minut (wymieszaj w połowie pieczenia). W międzyczasie umyj szparagi i odetnij twarde końcówki. Pokrój szparagi na kawałki wielkości kęsa, polej łyżką oliwy i oprósz solą. Wrzuć je do rozgrzanego piekarnika zaraz po wyjęciu batatów i piecz przez 8-10 minut, do miękkości. Upieczone warzywa wymieszaj z rukolą, dodaj camembert pokrojony w trójkąciki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.


Składniki
![]() | 1 krążek sera camembert |
![]() | 2 średnie bataty |
![]() | 1 pęczek szparagów |
![]() | 2 łyżki oliwy |
![]() | 3 garście rukoli |
![]() | sól i pieprz do smaku |
![]() | Sos: |
![]() | 2 łyżki oliwy |
![]() | 2 łyżki soku z cytryny |
![]() | ½ łyżeczki granulowanego czosnku |
![]() | 1 łyżeczka miodu |
![]() | ½ łyżeczki soli |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






