Sernik czarny las
Przepis
Spód
150 g czekoladowych herbatników
3 łyżki miękkiego masła
Masa
1 kg Twarogu Sernikowego 4% Président
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki kwaśnej Śmietany 18% Président
6 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g czekolady deserowej
Polewa:
35 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady
Wiśnie z żelu
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki wymieszaj z masłem i wyłóż przygotowaną masę na spód tortownicy. Wstaw do lodówki.
Twaróg Sernikowy 4% Président utrzyj z cukrem. Miksując, dodaj jajka, śmietanę i rozpuszczoną czekoladę deserową. Masę serową wylej na schłodzony spód.
Tortownicę owiniętą szczelnie folią aluminiową wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej piecz przez 10 min w 180 stopniach, a następnie przez 90 min w 110 stopniach. Gotowy sernik studź w ciepłym piekarniku, a następnie w lodówce przez minimum 4-5 godzin. Pokruszoną białą czekoladę zalej podgrzaną śmietanką i mieszaj do rozpuszczenia. Gdy wystygnie, polej nią sernik. Podawaj z wiśniami w żelu.
Składniki
150 g czekoladowych herbatników | |
3 łyżki miękkiego masła | |
1 kg Twarogu Sernikowego 4% Président | |
1 szklanka drobnego cukru | |
2 łyżki kwaśnej Śmietany 18% Président | |
6 jajek | |
2 łyżeczki cukru waniliowego | |
100 g czekolady deserowej | |
35 ml śmietanki kremówki | |
100 g białej czekolady | |
Wiśnie z żelu |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.