Sernik piernikowy

Przepis

Ciasto:

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

60 g cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego 4%

5 jajek

200 g masła

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i żółtka szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie podziel je na 2 równe części i do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej przyprawę do piernika. Porcje ciasta owiń w folię i włóż do w lodówki na godzinę.

W misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Do jednolitej masy stopniowo po kilka łyżek twarogu. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ubite na sztywno białka. Wymieszaj delikatnie.

Dno blaszki wyłóż ciastem z kakao, wlej masę serową i na górę pokrusz ciasto piernikowe.

Piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut. Sernik zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dodatkowe informacje o przepisie:
30 + 60 min Składniki na blachę 25x30 cm

Składniki

250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 kg twarogu sernikowego 4%
5 jajek
200 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Gruszki zapiekane z serem Président Roquefort
Pyszny Président Roquefort w towarzystwie dojrzałych gruszek? Zobacz nasz przepis! Zobacz
Delikatna pascha wielkanocna
Doskonały deser na szczególne okazje, który zachwyci Twoich gości! Zobacz
Tosty z Brie Naturalnym Président i grillowaną brzoskwinią
Tosty nie muszą być zwyczajne - wystarczą ciekawe dodatki. Sprawdź jak urozmaicić kanapki na ciepło! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY