






Sernik z ajerkoniakiem
Przepis

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem. Tak powstałą masę wyłóż na spód tortownicy i dociśnij. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj do połączenia. Wylej masę na przygotowany spód i piecz sernik w 160 stopniach przez 70 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony sernik możesz pokryć lukrem ajerkoniakowym. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z likierem i nałożysz na ciasto. Dodatkowo, możesz udekorować brzegi bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.


Składniki
![]() | Masa serowa: |
![]() | 1 kg Twarogu Sernikowego |
![]() | 200 g cukru |
![]() | 4 jajka |
![]() | 150 ml śmietanki 30% tłuszczu |
![]() | 150 ml ajerkoniaku |
![]() | 2 łyżki skrobii ziemniaczanej |
![]() | Spód: 250 g herbatników czekoladowych |
![]() | 50 g miękkiego masła |
![]() | Lukier ajerkoniakowy: |
![]() | 40 ml ajerkoniaku |
![]() | 100 g cukru pudru |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






