Sernik z ajerkoniakiem
Przepis
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem. Tak powstałą masę wyłóż na spód tortownicy i dociśnij. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj do połączenia. Wylej masę na przygotowany spód i piecz sernik w 160 stopniach przez 70 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony sernik możesz pokryć lukrem ajerkoniakowym. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z likierem i nałożysz na ciasto. Dodatkowo, możesz udekorować brzegi bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Składniki
Masa serowa: | |
1 kg Twarogu Sernikowego | |
200 g cukru | |
4 jajka | |
150 ml śmietanki 30% tłuszczu | |
150 ml ajerkoniaku | |
2 łyżki skrobii ziemniaczanej | |
Spód: 250 g herbatników czekoladowych | |
50 g miękkiego masła | |
Lukier ajerkoniakowy: | |
40 ml ajerkoniaku | |
100 g cukru pudru |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.