Sernik z ciepłymi malinami
Przepis
Składniki
Masa serowa:
1 kg Twarogu Sernikowego
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Frużelina malinowa:
300 g mrożonych malin
⅓ szklanki cukru
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj zimną wodę i szybko zagnieć kruche ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep gotowym ciastem.
Twaróg Sernikowy Président utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Pod koniec wmieszaj sok z cytryny i łyżkę skrobii. Masę serową wylej przygotowany spód. Formę wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej piecz przez 10 min w 180 stopniach, a następnie przez 90 min w 110 stopniach.
Gotowy sernik studź w ciepłym piekarniku, a następnie w lodówce przez minimum 4-5 godzin.
Mrożone maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj do momentu, aż puszczą sok. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w 2 łyżkach wody, wlej do malin, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do zgęstnienia.
Składniki
1 kg Twarogu Sernikowego | |
¾ szklanki cukru | |
2 łyżeczki cukru z wanilią | |
2 łyżki soku z cytryny | |
1 łyżka mąki ziemniaczanej | |
5 jajek | |
150 g mąki | |
100 g masła | |
50 g cukru pudru | |
2 łyżki zimnej wody | |
300 g mrożonych malin | |
⅓ szklanki cukru | |
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej |
Sernik z ciepłymi malinami
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.