Sernik z ciepłymi malinami

Przepis

Składniki

Masa serowa:

1 kg Twarogu Sernikowego

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 jajek  

 

Kruche ciasto:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

 

Frużelina malinowa:

300 g mrożonych malin

⅓ szklanki cukru

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj zimną wodę i szybko zagnieć kruche ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep gotowym ciastem.

Twaróg Sernikowy Président utrzyj z cukrem. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Pod koniec wmieszaj sok z cytryny i łyżkę skrobii. Masę serową wylej przygotowany spód. Formę wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej piecz przez 10 min w 180 stopniach, a następnie przez 90 min w 110 stopniach.

Gotowy sernik studź w ciepłym piekarniku, a następnie w lodówce przez minimum 4-5 godzin.

Mrożone maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj do momentu, aż puszczą sok. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w 2 łyżkach wody, wlej do malin, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do zgęstnienia.

Dodatkowe informacje o przepisie:
2h 16 porcji

Składniki

1 kg Twarogu Sernikowego
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
300 g mrożonych malin
⅓ szklanki cukru
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Sernik z ciepłymi malinami


Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Zawijane tortille z Twarogiem Delikatnym z ziołami i łososiem
Do szkoły, do pracy, na śniadanie, na obiad, przekąska... Tortilla na milion sposobów. Sprawdź naszą propozycję. Zobacz
Sernik z kratką
Sernik można zrobić na setki sposobów... Ale jego klasyczne wydanie zdecydowanie cieszy się największym powodzeniem. Sprawdź! Zobacz
Camembert z grilla z macerowanymi czereśniami
Grill, czereśnie, camembert...Połączenie, które każdy smakosz zapamięta na długo! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY