






Sernik z jabłkami i miodem
Przepis

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego 8%
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 jajek
2 łyżki cukru z wanilią
Spód
200 g herbatników maślanych
½ łyżeczki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła
4 kwaśne jabłka
½ szklanki miodu
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki wymieszaj z masłem i cynamonem i powstałą masą wyłóż spód blachy. Twaróg Sernikowy Président utrzyj z cukrem, dodaj jajka, śmietanę i cukier z wanilią. Masę serową wylej na schłodzony w lodówce spód. Piecz w 160 stopniach przez 60-70 minut, studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Obrane i pokrojone cząstki jabłek gotuj na małym ogniu w mieszance ½ szklanki miodu z ½ szklanki wody. Gdy jabłka zmiękną, a miód się zredukuje, wyłóż jabłka na ostudzony sernik.


Składniki
![]() | 1 kg Twarogu Sernikowego 8% |
![]() | 1,5 szklanki cukru |
![]() | 2 łyżki kwaśnej śmietany |
![]() | 5 jajek |
![]() | 2 łyżki cukru z wanilią |
![]() | 200 g herbatników maślanych |
![]() | ½ łyżeczki cynamonu |
![]() | 4 łyżki roztopionego masła |
![]() | 4 kwaśne jabłka |
![]() | ½ szklanki miodu |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






