






Sernik z karmelem
Przepis

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 kg Twarogu Sernikowego Président
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii
200 g kwaśnej śmietany
Sos karmelowy
Pół szklanki cukru
100 ml śmietanki 30%
20 g masła
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i żółtka szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim spód blachy, gęsto nakłuj widelcem i podpiecz w 180 stopniach przez 8-10 min.
Składniki na masę serową wymieszaj za pomocą miksera.Wylej na wystudzony spód. Piecz w 160 stopniach przez 60 do 70 minut i chłodź w zamkniętym piekarniku. Aby wykonać sos karmelowy, do cukru dodaj 2 łyżki wody i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Zdejmij z palnika, dodaj masło i śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Polej sernik schłodzonym karmelem i (opcjonalnie) posyp wierzch ciasta solą morską.


Składniki
![]() | 250 g mąki pszennej |
![]() | 100 g zimnego masła |
![]() | 60 g cukru pudru |
![]() | 1 żółtko |
![]() | 2 łyżki kakao |
![]() | 1 kg Twarogu Sernikowego Président |
![]() | 4 jajka |
![]() | 1 szklanka cukru |
![]() | 1 budyń śmietankowy (proszek) |
![]() | 1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii |
![]() | 200 g kwaśnej śmietany |
![]() | Pół szklanki cukru |
![]() | 100 ml śmietanki 30% |
![]() | 20 g masła |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






