Sernik z karmelem
Przepis
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 kg Twarogu Sernikowego Président
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii
200 g kwaśnej śmietany
Sos karmelowy
Pół szklanki cukru
100 ml śmietanki 30%
20 g masła
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i żółtka szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim spód blachy, gęsto nakłuj widelcem i podpiecz w 180 stopniach przez 8-10 min.
Składniki na masę serową wymieszaj za pomocą miksera.Wylej na wystudzony spód. Piecz w 160 stopniach przez 60 do 70 minut i chłodź w zamkniętym piekarniku. Aby wykonać sos karmelowy, do cukru dodaj 2 łyżki wody i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Zdejmij z palnika, dodaj masło i śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Polej sernik schłodzonym karmelem i (opcjonalnie) posyp wierzch ciasta solą morską.
Składniki
250 g mąki pszennej | |
100 g zimnego masła | |
60 g cukru pudru | |
1 żółtko | |
2 łyżki kakao | |
1 kg Twarogu Sernikowego Président | |
4 jajka | |
1 szklanka cukru | |
1 budyń śmietankowy (proszek) | |
1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii | |
200 g kwaśnej śmietany | |
Pół szklanki cukru | |
100 ml śmietanki 30% | |
20 g masła |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.