Sernik z karmelem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

60 g cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki kakao

 

1 kg Twarogu Sernikowego Président

4 jajka

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy (proszek)

1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii

200 g kwaśnej śmietany

 

Sos karmelowy

Pół szklanki cukru

100 ml śmietanki 30%

20 g masła

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i żółtka szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim spód blachy, gęsto nakłuj widelcem i podpiecz w 180 stopniach przez 8-10 min.

Składniki na masę serową wymieszaj za pomocą miksera.Wylej na wystudzony spód. Piecz w 160 stopniach przez 60 do 70 minut i chłodź w zamkniętym piekarniku. Aby wykonać sos karmelowy, do cukru dodaj 2 łyżki wody i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Zdejmij z palnika, dodaj masło i śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Polej sernik schłodzonym karmelem i (opcjonalnie) posyp wierzch ciasta solą morską.

 

Dodatkowe informacje o przepisie:
90 min Składniki na blachę 35 x 25 cm

Składniki

250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 kg Twarogu Sernikowego Président
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 paczuszka cukru waniliowego lub świeża laska wanilii
200 g kwaśnej śmietany
Pół szklanki cukru
100 ml śmietanki 30%
20 g masła

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Kanapki z konfiturą pomarańczową i Camembertem Président
Kanapki nie muszą być nudne! Wypróbuj te z konfiturą pomarańczową i Camembert Président Zobacz
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Zobacz nasz przepis na efektowne faszerowane jajka. Wyglądają pysznie? Koniecznie sprawdź! Zobacz
Placuszki z cukinii z Twarogiem Delikatnym
Delikatne, proste i jednocześnie wyraziste w smaku. Placki z cukinii możesz zjeść na przekąskę, obiad i kolację! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY