Sernik z kratką
Przepis
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki (może być tortowa)
100g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki cukru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1kg Twarogu Sernikowego Président
8 jaj
Masło 200g
250 g cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Cukier waniliowy
Skórka pomarańczowa
Można dodać rodzynki
Zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na 30 min.
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z serem dodać skórkę pomarańczową wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczana i pszenną.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
2/3 ciasta rozwałkować, bądź rozłożyć palcami na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 ̊C, piec 15 min.
Następnie wlać masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z pozostałej części ciasta.
Piec ok. 60-70 min. w temperaturze 180 stopni.
Składniki
1kg Twarogu Sernikowego Président | |
1,5 szklanki mąki krupczatki (może być tortowa) | |
100 g masła | |
2 żółtka | |
1 łyżeczka cukru waniliowego | |
1/4 szklanki cukru | |
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% | |
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
8 jaj | |
Masło 200 g | |
250 g cukru | |
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej | |
1 łyżka mąki pszennej | |
Cukier waniliowy | |
Skórka pomarańczowa | |
Rodzynki |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.