






Sernik z Mascarpone z kremem z białej czekolady i limonki
Wyśmienity przepis na delikatny sernik, który zachwyci każdego miłośnika białej czekolady. Czy jest coś pyszniejszego niż połączenie śmietankowego Mascarpone ze słodyczą czekoladowej polewy?
Przepis

Wyłóż spód tortownicy pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z miękkim masłem. Twaróg Sernikowy Président z Mascarpone utrzyj z cukrem. Miksując, dodaj jajka i sok z cytryny. Masę serową wylej na schłodzony spód. Tortownice owiniętą szczelnie folią aluminiową wstaw do większego naczynia, wypełnionego do połowy wrzątkiem. Tak przygotowany sernik piecz przez 10 min. w 180 °C, a następnie przez 90 min. w 110 °C. Gotowy sernik pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki na minimum 4-5 godzin.
Krem:
Śmietankę i posiekaną czekoladę podgrzewaj w garnuszku na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj sok i skórkę, wymieszaj. Polej schłodzony sernik i wstaw do lodówki do stężenia. Udekoruj sezonowymi owocami.


Składniki
![]() | Spód: 150 g herbatników |
![]() | 3 łyżki masła |
![]() | Masa serowa: 1 kg Twarogu Sernikowego Président z Mascarpone |
![]() | 1 szklanka cukru |
![]() | 1 łyżka soku z cytryny |
![]() | 6 jajek |
![]() | 2 łyżeczki cukru wanilinowego |
![]() | Krem z białej czekolady z limonką: |
![]() | 200 g białej czekolady |
![]() | 100 g śmietanki 30 % |
![]() | sok z 1 limonki i 0,5 łyżeczki skórki otartej limonki |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






