






Sernik z rosą
Przepis

Składniki:
Kruchy spód:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego 4 %
4 jajka
4 żółtka
150 g roztopionego masła
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe (proszek)
Beza:
4 białka
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Ze schłodzonych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim spód blachy, nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach C przez 15-20 min, do uzyskania złotego koloru.
Wszystkie składniki na masę serową miksuj przez 5 minut do dokładnego połączenia i wylej na przestudzony spód. Całość piecz przez godzinę w 180 stopniach C. Białka ubij z cukrem na sztywną masę i wyłóż na upieczony sernik. Możesz to zrobić za pomocą szprycy, aby uzyskać ładny wzór. Sernik z bezą piecz przez kolejne 15 minut w 180 stopniach C. Następnie pozostaw w nagrzanym piekarniku przez kolejne 15-20 minut, po czym wystudź na blacie. Rosa na serniku pojawi się po około godzinie.


Składniki
![]() | 1 szklanka mąki |
![]() | ½ szklanki cukru |
![]() | 120 g masła |
![]() | 1 jajko |
![]() | 4 jajka |
![]() | 4 żółtka |
![]() | 150 g roztopionego masła |
![]() | 500 ml mleka |
![]() | 2 budynie śmietankowe (proszek) |
![]() | 4 białka |
![]() | ½ szklanki cukru |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






