Sernik z rosą

Przepis

Składniki:

Kruchy spód:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
120 g masła
1 jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego 4 %
4 jajka
4 żółtka
150 g roztopionego masła
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe (proszek)

Beza:
4 białka
½ szklanki cukru

Przygotowanie:

Ze schłodzonych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim spód blachy, nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach C przez 15-20 min, do uzyskania złotego koloru.
Wszystkie składniki na masę serową miksuj przez 5 minut do dokładnego połączenia i wylej na przestudzony spód. Całość piecz przez godzinę w 180 stopniach C. Białka ubij z cukrem na sztywną masę i wyłóż na upieczony sernik. Możesz to zrobić za pomocą szprycy, aby uzyskać ładny wzór. Sernik z bezą piecz przez kolejne 15 minut w 180 stopniach C. Następnie pozostaw w nagrzanym piekarniku przez kolejne 15-20 minut, po czym wystudź na blacie. Rosa na serniku pojawi się po około godzinie.

 

Dodatkowe informacje o przepisie:
15 min + 95 min pieczenia Składniki na blachę 35 x 28 cm

Składniki

1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
120 g masła
1 jajko
4 jajka
4 żółtka
150 g roztopionego masła
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe (proszek)
4 białka
½ szklanki cukru

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Omlet z warzywami i Twarogiem Delikatnym ze szczypiorkiem
Rano często brakuje czasu na wymyślanie śniadań. Sprawdź nasz przepis na szybki i jednocześnie przepyszny omlet. Zobacz
Zapiekanka à la gratin z serem Camembert
Gratin, czyli zapiekanka ziemniaczana po francusku! U nas z dodatkiem sera Camembert Président Chilli. Skusisz się? Zobacz
Sernik pomarańczowy na zimno
Prosty i niebanalny przepis na sernik na zimno. Wypróbuj przepis na ciasto bez pieczenia z Serka Waniliowego Président! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY