Seromakowiec

Przepis

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego 8%

1 szklanka cukru

100 g masła

4 jajka

szczypta soli

 

Kruchy spód

1,5 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

100 g masła

 

Pół puszki masy makowej

 

Polewa:

100 g czekolady deserowej

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Schłodzone masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z miękkim masłem i cukrem. Dodawaj po kilka łyżek Twarogu Sernikowego Président, ciągle mieszając.W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.

Wyłóż blachę schłodzonym ciastem i podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut. Na przestudzony spód nałóż masę makową i wylej masę serową. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach i studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch schłodzonego ciasta pokryj czekoladą rozpuszczoną z łyżką oleju.

Dodatkowe informacje o przepisie:
90 min Składniki na blachę o wymiarach 25cm x 35 cm

Składniki

1 kg Twarogu Sernikowego 8%
1 szklanka cukru
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
100 g masła
pół puszki masy makowej
100 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Grzanki z karmelizowaną cebulką i Camembert Aromatique Président
Aromatyczna przystawka na ciepło, przygotowana w 20 minut? Musisz sprawdzić naszą wersję grzanek z Camembertem Aromatycznym! Zobacz
Delikatna pascha wielkanocna
Doskonały deser na szczególne okazje, który zachwyci Twoich gości! Zobacz
Gruszki zapiekane z serem Président Roquefort
Pyszny Président Roquefort w towarzystwie dojrzałych gruszek? Zobacz nasz przepis! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY