Seromakowiec
Przepis
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego 8%
1 szklanka cukru
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
Kruchy spód
1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
100 g masła
Pół puszki masy makowej
Polewa:
100 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Schłodzone masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i żółtko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z miękkim masłem i cukrem. Dodawaj po kilka łyżek Twarogu Sernikowego Président, ciągle mieszając.W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.
Wyłóż blachę schłodzonym ciastem i podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut. Na przestudzony spód nałóż masę makową i wylej masę serową. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach i studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch schłodzonego ciasta pokryj czekoladą rozpuszczoną z łyżką oleju.
Składniki
1 kg Twarogu Sernikowego 8% | |
1 szklanka cukru | |
100 g masła | |
4 jajka | |
szczypta soli | |
1,5 szklanki mąki | |
2 łyżki cukru pudru | |
1 żółtko | |
100 g masła | |
pół puszki masy makowej | |
100 g czekolady deserowej | |
1 łyżka oleju |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.