Zapiekanka à la gratin z serem Camembert

Przepis

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzej śmietankę, mleko z wyrzuconymi w całości ząbkami czosnku, połówkami szalotki i gałązką rozmarynu.

Gdy sos śmietankowy zacznie się gotować, wyjmij dodatki smakowe. Zalej ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na godzinę.

Po godzinie ułóż na zapiekance plasterki sera camembert i podpiecz przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi.

Dodatkowe informacje o przepisie:
100 min 4

Składniki

2 opakowania sera Camembert Président Chilli
1 kg ziemniaków
1 szklanka śmietanki 30%
½ szklanki pełnotłustego mleka
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka soli

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Placuszki z cukinii z Twarogiem Delikatnym
Delikatne, proste i jednocześnie wyraziste w smaku. Placki z cukinii możesz zjeść na przekąskę, obiad i kolację! Zobacz
Łosoś panierowany w Président Corregio
Połączenie łososia i chrupkiej panierki z serem Corregio? Wypróbuj nasz przepis i zaskocz gości kompozycją wyjątkowych smaków. Zobacz
Delikatna pascha wielkanocna
Doskonały deser na szczególne okazje, który zachwyci Twoich gości! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY