






Zapiekanka à la gratin z serem Camembert
Przepis

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzej śmietankę, mleko z wyrzuconymi w całości ząbkami czosnku, połówkami szalotki i gałązką rozmarynu.
Gdy sos śmietankowy zacznie się gotować, wyjmij dodatki smakowe. Zalej ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na godzinę.
Po godzinie ułóż na zapiekance plasterki sera camembert i podpiecz przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi.


Składniki
![]() | 2 opakowania sera Camembert Président Chilli |
![]() | 1 kg ziemniaków |
![]() | 1 szklanka śmietanki 30% |
![]() | ½ szklanki pełnotłustego mleka |
![]() | 2 ząbki czosnku |
![]() | 1 szalotka |
![]() | 1 gałązka rozmarynu |
![]() | 1 łyżeczka soli |
Pozostałe przepisy
Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.






