Zapiekanka à la gratin z serem Camembert

Przepis

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzej śmietankę, mleko z wyrzuconymi w całości ząbkami czosnku, połówkami szalotki i gałązką rozmarynu.

Gdy sos śmietankowy zacznie się gotować, wyjmij dodatki smakowe. Zalej ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na godzinę.

Po godzinie ułóż na zapiekance plasterki sera camembert i podpiecz przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi.

Dodatkowe informacje o przepisie:
100 min 4

Składniki

2 opakowania sera Camembert Président Chilli
1 kg ziemniaków
1 szklanka śmietanki 30%
½ szklanki pełnotłustego mleka
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka soli

Pozostałe przepisy

Sposobów na smakowanie życia są tysiące, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz co można wyczarować z sera.

Omlet z warzywami i Twarogiem Delikatnym ze szczypiorkiem
Rano często brakuje czasu na wymyślanie śniadań. Sprawdź nasz przepis na szybki i jednocześnie przepyszny omlet. Zobacz
Lekki sernik na zimno ze świeżymi owocami
Słodki, lekki i prosty sernik o wyjątkowym, śmietankowym smaku! Zachwyci każdego łasucha, tego jesteśmy pewni! Zobacz
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Zobacz nasz przepis na efektowne faszerowane jajka. Wyglądają pysznie? Koniecznie sprawdź! Zobacz
ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY